*3 Mart 2011 / Gazeteci Ahmet Şık ve Nedim Şener, Ergenekon soruşturması kapsamında Oda TV’de yapılan aramaların ardından İstanbul’da gözaltına alındı.
* 4 Mart 2011/ Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), gözaltılar üzerine Ankara Kızılay ve İstanbul Taksim’de yürüyüş düzenledi.
* 5 Mart 2011 / Ahmet Şık ve Nedim Şener, Beşiktaş Adliyesi’ne götürüldü.
* 6 Mart 2011 / Şık ve Şener, operasyon kapsamında tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. Beşiktaş Adliyesi'nde kararın verildiği sabah saatlerine kadar bekleyen gazeteciler, mahkemenin Ahmet ve Nedim'i tutuklaması üzerine yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi düzenledi. Meslektaşları aynı gün, Ahmet ve Nedim’in evlerini de ziyaret etti.
* 7 Mart 2011/ Ahmet ve Nedim, Metris Cezaevi’nden, Silivri Cezaevi’ne gönderildi.
* 9 Mart 2011 / Arat Dink, Ahmet Şık'a “Kardeşim Ahmet” hitabıyla bir mektup gönderdi: “Sen ve senin gibi dostların sözü, eylemi, tertemiz emeği umudumuzun kaynağı oldu hep. Babası ayan beyan bir kampanyayla hedef gösterilip, sonra da gözler önünde öldürülen bir çocuğun yüreğinde, daha o gün umudu yeşertebiliyorsa gücünüz, bir gün o güç adaletin zaferini de doğuracaktır biliyorum.”
* 12 Mart 2011 / Cumartesi Anneleri, bu kez Ahmet Şık için oturdu.
* 13 Mart 2011 / Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması talebi ile Taksim’de binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenledi.
* 14 Mart 2011 / “Ergenekon üyeliği iddiasıyla tutuklanması, Ahmet'i itibarsızlaştırmaz, hukuku itibarsızlaştırır” diyerek basın açıklaması yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyeleri, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e, Ahmet Şık ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yazdığı iki ciltlik"Kırk Katır Kırk Satır: Ergenekon'u Anlama Kılavuzu” kitabını gönderdi.
* 16 Mart 2011 / Avukatların Ahmet Şık ve Nedim Şener'in tutukluluğuna 8 Mart'ta yaptıkları itiraz reddedildi: "Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan tutuklu şüphelilerin üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, atılı suçun işlendiği hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren bulgular, kaçma ve delillerin karartılma ihtimali, atılı suçun CMK 00/3 maddesinde sayılı suçlardan olması ve bu aşamada adli kontrol
tedbirlerinin de yeterli olmayacağı da dikkate alınarak itirazın reddine, tutukluluk halinin devamına..."
* 17 Mart 2011 / Meslektaşları, Şık ve Şener’in tutuklanmasını protesto için, meşalelerle Beşiktaş Adliyesi’ne yürüdü.
* 24 Mart 2011 / Ahmet Şık'ın ‘İmamın Ordusu’ adlı kitap taslağı örgütsel doküman kapsamında değerlendirilerek tüm kopyaları için İMHA kararı verildi. Bu kapsamda Ertuğrul Mavioğlu’ndaki kopyayı imha için Radikal Gazetesi’ne, yayına hazırlık çalışmalarını yürütün İthaki Yayınevi'ne, Ahmet Şık’ın avukatı Fikret İlkiz’in NTV Televizyonu'ndaki ofisine polis tarafından baskın düzenlendi ve kitabın kopyaları polis eşliğinde imha edildi. Aynı gün Silivri Cezaevi'nde, Ahmet Şık'ın hücresinde de kitap taslağı için arama yapıldı.
* 29 Mart 2011 / Cumhurbaşkanı Gül yayınlanmadan imha edilen 'İmamın Ordusu' hakkında konuştu: “Herhangi bir şekilde kitap yasak etmenin bugünkü Türkiye’ye hiç yakışmadığını, bağlantısı başka bir şey ise onu da bir an önce açıklamalarını ve bir an önce ortaya çıkmasını isterim.
Daha da bir cümle söyleyeyim size belki biraz çarpıcı olacak. Bütün bunlar herhalde o gazeteciler ve bahsedilen kitaplar için en büyük PR çalışmaları olmuş oldu.”
* 30 Mart 2011 / Oda TV davası ve Ergenekon davasında bir çok operasyonu yöneten savcı Zekeriya Öz “terfien azl” edildi. HSYK tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevine atanan Öz, özel yetkilerini kaybetti ve elindeki dosyaları devretti.
* 31 Mart 2011 / Ahmet Şık’ın, taslağı polis tarafından toplatılan kitabı 'İmamın Ordusu’ internette paylaşılmaya başlandı. Paylaşımın amacı ise "Düşünce özgürlüğünün savunulması yönünde bir katkı" olarak ifade edildi. Başsavcılık, kitabın internette yayınlanması üzerine inceleme başlattı. Ancak kitabın dijital kopyalarının internet üzerinden 200 bini aşkın kişi tarafından paylaşılması engellenemedi.
* 5 Nisan 2011 / IPI, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü önündeki engeller nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a birer mektup gönderdi. Mektuplarda herhangi bir delil gösterilmeden, gazetecilerin "silahlı terör örgütü üyesi" olarak tutuklanmaları eleştirildi.
* 8 Nisan 2011/ Karşı Sanat’ta, gazeteci ve fotoğrafçı Ahmet Şık’ın çektiği fotoğraflardan oluşan ‘Ben Tanığım’ adlı fotoğraf sergisi açıldı. Bu sergi 23 Nisan'da Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, 3 Mayıs'ta Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve 12 Mayıs'ta Şık'ın öğretim görevlisi olduğu Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde, 6. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin 2 Mayıs’taki açılış gecesinde İTÜ Maçka Yerleşkesi’nde, 13 Ağustos'ta Artvin’in Kemalpaşa beldesesinde, 24 Aralık'ta İşçi Fimleri Festivali'nin açılış gecesinde Mersin’de izleyicilerle buluştu.
* 8 Nisan 2011 / Avukatların tutukluluğa yaptıkları itiraz yine reddedildi: “Atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, atılı suçun işlendiği hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığı, kaçma ve delilleri karartma şüphesi nedeniyle talebin reddine, tutukluluğun devamına...”
* 13 Nisan 2011 / Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde konuşan Başbakan Erdoğan, Ahmet Şık'ın toplatılan kitap taslağı İmamın Ordusu”yla ilgili sorulara “Bombayı kullanmak suçtur ama bombanın hazırlanmasındaki malzemeleri kullanmak da suçtur” yanıtını verdi. Erdoğan, masumiyet karinesini hiçe sayarak zanlıları suçlu ilan ettiği konuşmasında, bu konuda kararı kendilerinin değil, bağımsız yargının verdiğini söyledi.
* 14 Nisan 2011 / Gazeteciler Ahmet Şık ve Ertuğrul Mavioğlu, birlikte kaleme aldıkları iki ciltlik "Kırk Satır, Kırk Katır: Ergenekon’u Anlama Klavuzu" adlı kitapta, "Ergenekon soruşturmasının gizliliğini ihlal ettikleri" iddiasıyla Kadıköy Adliyesi’nde yargılandı. Şık, ‘araç yokluğu’ gerekçesiyle mahkemeye getirilmedi.
* 18 Nisan 2011 / Nedim Şener, hazırladığı bir haberde eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’ya ilişkin soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yargılandığı davanın Bakırköy Adliyesi'ndeki duruşmasına getirildi. Şener'in tutuklanmasını protesto eden arkadaşları ve meslektaşları adliye önünde "Yansak da dokunacağız" pankartıyla bir araya gelerek Şener'e destek verdi. Adliye önünde topluluk adına basın açıklaması yapan Gazeteci Sedat Ergin, "Adalet arıyoruz. Adalet istiyoruz. Tutuklu bulunan tüm gazeteciler için eşit adalet istiyoruz. Adalet bir gün hepimize lazım olacak" dedi.
* 19 Nisan 2011 / Avukatların, mahkemenin 8 Nisan'da verdiği “tutukluluğa itiraza red” yanıtına yaptıkları itiraz da reddedildi: “Tutukluluğun devamına...”
* 1 Mayıs 2011/ Taksim’de kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda, ‘Tutuklu Gazetecilere Özgürlük’ korteji oluşturuldu.
*7 Mayıs 2011 / AB Türkiye Karma Parlamentosu Eşbaşkanı Helene Flautre Ahmet ve Nedim'i Silivri'de ziyaret etti.
* 7 Mayıs 2011 / Avukatların tutukluluğa yaptıkları itiraz reddedildi: “Atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, atılı suçun işlendiği hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığı, kaçma ve delilleri karartma şüphesi nedeniyle talebin reddine, tutukluluğun devamına...”
* 13 Mayıs 2011 / Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen "Kırk Satır, Kırk Katır: Ergenekon’u Anlama Klavuzu" davasında, Şık da Mavioğlu da beraat etti. Ahmet Şık mahkeme önünde yüzlerce kişi tarafından karşılandı.
* 19 Mayıs 2011/Gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanmaları yurt çapında gazeteci örgütleri ve vatandaşlar tarafından yürüyüşlerle protesto edildi. Bu kapsamda eylem yapan Kocaeli Gazeteciler Platformu’nun, 5 Nisan’da gerçekleştirdiği protesto yürüyüşü ve basın açıklamasına katılan 12 gazeteciye, ‘açıklamanın izinsiz olduğu’ gerekçesiyle Kabahatler Kanunu uyarınca, 154’er TL para cezası kesildi.
* 25 Mayıs 2012/ Ahmet ve Nedim’in Gazeteci Arkadaşları (ANGA), para cezası verilen Kocaeli Gazeteciler Platformu üyesi gazetecilere destek için İzmit’e gitti.
* 6 Haziran 2011 / Avukatların tutukluluğa yaptıkları itiraz reddedildi: “Atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, atılı suçun işlendiği hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığı, kaçma ve delilleri karartma şüphesi nedeniyle talebin reddine, tutukluluğun devamına...”
* 16 Haziran 2011 / Nöbetçi mahkeme tarafından 6 Mart sabahı tutuklanarak cezaevine gönderilen Ahmet Şık ve Nedim Şener, haklarındaki suçlamaları bilmeden yattıkları Silivri'de, 100 günü geride bıraktı. Avukatların tutukluluğa yaptıkları itiraz da aynı gün reddedildi: “Atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, atılı suçun işlendiği hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığı, kaçma ve delilleri karartma şüphesi nedeniyle talebin reddine, tutukluluğun devamına...”
* 18 Haziran 2011 / Ahmet Şık ve Nedim Şener'in tutuklanmasının 100’üncü gününde, cezaevindeki gazeteciler için, 'tutuklu gazetecilere özgürlük' talebi ile Taksim'den Galatasaray’a yüründü. ANGA'nın düzenlediği eylemde kullanılan pankartta “Adaletin Kara 100’ü...” yazıyordu.
* 28 Haziran 2011 / Avukatların tutukluluğa yaptıkları itiraz reddedildi: “Atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, atılı suçun işlendiği hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığı, kaçma ve delilleri karartma şüphesi nedeniyle talebin reddine, tutukluluğun devamına...”
* 28 Temmuz 2011 / Ahmet Şık ve Nedim Şener’i cezaevinde ziyaret etmek isteyen ancak gerekli izin çıkmadığı için Silivri’den geri dönmek zorunda kalan Alman YeşillerPartisi Eş Başkanı Claudia Roth’a akşam saatlerinde izin çıktı. Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili olarak, ‘Claudia Roth’un izin talebi sonuçlandırılmadan cezaevine gittiği ve izin yazısının ulaşmasını beklemeden cezaevinden ayrıldığı’ açıklamasını yaptı.
* 8 Ağustos 2011 / Avukatların tutukluluğa yaptıkları itiraz reddedildi: “Atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, atılı suçun işlendiği hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığı, kaçma ve delilleri karartma şüphesi nedeniyle talebin reddine, tutukluluğun devamına...”
* 16 Ağustos 2011 / Ahmet Şık'ın avukatları, beş aydır tutuklu olmasına rağmen hakkında iddianame hazırlanmayan Şık için, bundan böyle "etkin ve sonuç almaya yarayan yargı yolu olmaktan çıktığı" gerekçesi ile tahliye talebinde bulunmayacaklarını açıkladı. Bu arada, yine Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan ve tahliye istekleri sürekli reddedilen Barış Terkoğlu, Coşkun Musluk, Doğan Yurdakul, Sait Çakır ve Barış Pehlivan, Uluslararası Af Örgütü’ne başvurdu.
* 9 Eylül 2012 / İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon soruşturması kapsamında Oda TV’de yapılan aramalara ilişkin, Ahmet Şık ve Nedim Şener’in de aralarında bulunduğu 12’si tutuklu 14 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi oybirliğiyle kabul etti.
* 18 Eylül 2011 / Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın tutukluluklarının 200’üncü gününde yapılan “Adaletin 200’ü” yürüyüşene 2 bine yakın kişi katıldı.
* 9 Ekim 2011 / Nedim Şener, cezaevinden, "Gazeteci meslektaşlarıma" diye başladığı ve iddianamenin ek klasörlerini irdelediği bir mektup yazdı: “Televizyonda canlı yayında Dink cinayetiyle ilgili yaptığım açıklamalar bile suç unsuruymuş gibi dosyaya konulmuş...”
* 16 Kasım 2011 / Henüz basılmadan toplatılan kitap taslağı İstanbul Tüyap Kitap Fuarı'nda 000KİTAP adıyla kendini gösterdi. Bir basın toplantısı ile tanıtılan kitap kısa zamanda tükendi. 200 bin kopyası internetten indirilen kitap, bir çok yayınevinin “en çok satanlar” listesinde 1 numaraya yükseldi. Kitap bu tarihe kadar 60 bin adet satış rakamı yakaladı.
* 1 Aralık 2011/ Nedim Şener, Ahmet Şık ve Doğan Yurdakul, tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi’nde çektirdikleri fotoğraflarını ailelerine yolladı. 000Kitap da cezaevindeydi...
* 5 Ocak 2012 / Oda TV soruşturması kapsamında 12’si tutuklu 14 sanık hakkında açılan davanın 8’inci duruşması yapıldı. Tutuklu sanık, gazeteci yazar Ahmet Şık, 6 Mart 2011 tarihinde, tutuklanmasından 10 ay sonra savunmasını yapabildi: "Burada yargılama konusu yapılan gazetecilik faaliyetleridir. İfade
özgürlüğünün yasal kılıf uydurularak bir kez daha ihlal edilmesidir." Nedim Şener ise savunmasında, “Uluslararası PEN Yazarlar Birliği’nin Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü, Türkiye’de bana, Hrant Dink’e ve Ragıp Zarakolu’na verildi. Ancak ne gariptir ki Hrant Dink, 2007 yılında bir suikast sonucu öldürüldü. Ben, Mart 2011’de Ergenekon soruşturması; Ragıp Zarakolu da Ekim 2011’de KCK soruşturması kapsamında tutuklandık.” dedi.
* 23 Ocak 2012/ “Bu duruşmada tahliye olacak” diye yazan Nazlı Ilıcak’ın kaynakları yanıldı. Odav TV davasının 9’uncu duruşmasından da tahliye çıkmadı. “Tutukluluk halinin devamına” kararı, mahkeme heyetinden önce STV adlı televizyonda yayınlandı
* 22 Şubat 2012 / Özel Yetkili İstanbul 16’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, Oda TV davasının tutuklu sanığı gazeteci Doğan Yurdakul'un tahliyesine karar verdi. Günün akşam saatlerinde cezaevinden ayrılan Yurdakul, yaptığı açıklamada, “Beraat, bu dava bitince ancak gerçek beraat olacak. Şu anda bu yarım bir beraat sayılır. Diğer arkadaşlarım da çıkmadan bunun sonuçlanmasını bekleyemeyiz” dedi.
* 3 Mart 2012 / ANGA, Ahmet Şık ve Nedim Şener'in gözaltına alınışlarının birinci yıldönümünde, "Yansak da dokunacağız" pankartı ile Taksim’den Galatasaray'a yürüyüş düzenledi. Grup, daha sonra, Cumartesi Anneleri'ne destek verdi.
* 12 Mart 2012 / "...Ve Yine Marko Paşa" tutuklu gazeteciler için çıkarıldı. ANGA'nın hazırladığı gazete Birgün ve Evrensel'le birlikte dağıtıldı.
* 12 Mart 2012 / OdaTV davasının dördüncü duruşması yapıldı. Ahmet Şık ve Nedim Şener ile Odatv davasının tutuklu sanıklarından Coşkun Musluk ve Sait Çakır serbest bırakıldı.
* ...