Ahmet Şık


Ahmet Şık, 1970 yılında Adana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nda okurken Milliyet gazetesinde staja başladı. Daha sonra sırasıyla Cumhuriyet, Evrensel, Yeni Yüzyıl ve Radikal gazetelerinde çalıştı.

Çalıştığı sürece ‘hak haberciliği’ alanının temsilcisiydi. Ağırlıklı insan hakları, işkence, polis şiddeti, Kürt halkı üzerine baskılar, düşünce ifade hürriyeti ile faili meçhul cinayetleri konu alıyordu.

Ajans Pres, 2000 yılında, “100 yılın en iyi 100 fotoğrafı” arasında Şık’ın da bir fotoğrafını gösterdi. Bu, polis tarafından dövülen bir eylemcinin fotoğrafıydı.   

Radikal’den ayrıldıktan sonra Birgün ve Nokta’da muhabir ve foto muhabiri olarak çalıştı. Bu dönemde, aşırı milliyetçi, Türksolu dergisi tarafından hedef gösterildi. Aynı süreçte Reuters’ta serbest gazeteci olarak görev yaptı.

Şık’ın profesyonel gazetecilikten ayrılma sebebi, Radikal gazetesinde sendikal faaliyet yürütmesi oldu. Bu çalışmalar sebebiyle Ahmet Şık’ı işten çıkaran  patronları, işten çıkarılma gerekçesi olarak, Şık’ın yeterince çalışmamasını gösterdiler. Bu gerekçeye cevabı Ahmet, kısa süre sonra yazdığı “Medya Andıcı” yazısıyla verdi. Medya Andıcı, çalışmadığı gerekçesiyle kovulduğu Radikal’de de yayınlandı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) üyesi olan Şık, çok sayıda haftalık ve aylık dergi ve günlük gazete ile bazı sivil toplum örgütlerinin yayınlarında insan hakları, gazetecilik ve meslek etiği konularında yazılar kaleme aldı.

Ahmet Şık, Nisan 2010’da gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’yla birlikte Ergenekon operasyonları üzerine “Kırk Katır Kırk Satır” başlıklı iki ciltlik bir çalışma yayınladı. Türkiye’deki kontrgerilla faaliyetlerinin geçmişini de bugünden bakarak ele alan kitap, operasyonun başlangıcında operasyona destek veren gazetecilerin, giderek süreçte kuşku duymaya ve bunun belli bir kesimi tasfiye amacıyla da kullanıldığını düşünmeye başladıklarını ortaya koyuyordu.

Ahmet Şık son olarak Emniyet’teki cemaat örgütlenmesi üzerine ‘İmamın Ordusu’ bir kitap yazmıştı. Söz konusu kitap yayınlanmak üzereydi.

KİTAPLARI

Başkasının Acısına Bakmak (2006): Diyarbakır Barosu’nun desteğiyle Türkiye’deki mayın mağdurlarını bir fotoğraf kitabına dönüştürdü.

Kırk Katır Kırk Satır (Ergenekon’u Anlama Kılavuzu / Ergenekon’da Kim Kimdir)-(2010): Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte Ergenekon Davası’nın tarafsız gözle yazdılar.

İmamın Ordusu (2011) Baskı aşamasında toplatıldı.


ÖDÜLLERİ

1994: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Bülent Dikmener Haber Ödülü

1995: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Fotoğraf Ödülü

2001: Mayın sonucu ölümleri anlatan ‘Yeraltındaki Katiller’ isimli haberiyle Metin Göktepe Ödülü’nü aldı.

2002: Cezaevlerine yönelik ölümle sonuçlanın operasyonları anlatan ‘Gerçeğe Dönüş’ isimli haberiyle Metin Göktepe Ödülü’nü aldı.

2002: Aynı haberle Çağdaş Gazeteciler Derneği Ödülü’nü aldı.

2003: Çağdaş Gazeteciler Derneği Ödülü’nü aldı.

2005: Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin Dayanışma Ödülü’nü aldı.

2007: Nokta dergisinde yayımlanan “İki tür gazeteci vardır: TSK karşıtları, TSK yandaşları” başlıklı haberiyle Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.