Nedim Şener


Nedim Şener, 1966 yılında gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak Almanya’da doğdu. Memleketi Bolu’da büyüdü. Üniversiteyi İstanbul’da okudu.

Dünya gazetesinde iki yıl çalıştıktan sonra 1994’te Milliyet Ekonomi Servisi'nde göreve başladı. Uzun sure yolsuzluklar ve suç örgütleri üzerine yoğunlaştı. Şener’in üç gazeteci ve bir akademisyenle birlikte yürüttüğü, dini cemaatlerin laik kesimler üzerindeki baskısını araştıran “Türkiye’de Farklı Olmak” adlı araştırma kırılma noktası oldu. Ardından Hrant Dink cinayetini ve Fethullah Gülen cemaatini yazdı.

Şener’in bu üç çalışması, onu hem tanınır kıldı hem de hedef isim haline getirdi. Şener’e peş peşe davalar açıldı. Öyle ki Şener, Dink Davası’ndaki ihmalleri nedeniyle polislerin şikayetleri üzerinde açılan davada 22 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmaya başlandı. İstenen bu ceza, Dink cinayeti sanıkları için istenen miktardan bile fazlaydı.

Dink Davası’nın Ergenekon Davası ile birleştirilmesini savunan Şener, varlığı iddia edilen bu örgütün cinayette payı olduğunu düşünüyordu.

Şener’in ısrarlı önerileri sonunda Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu, harekete geçti ve iki eski polis şefinin cinayetle ilgili davada tanık olmasını istedi.     

Nedim Şener tutuklandığı 6 Mart 2011’e kadar aynı gazetede görevine devam ediyordu.  Posta gazetesinde köşe yazan Şener, son iki senedir Uğur Dündar’ın ‘Arena’ programına da katılıyordu.

Yayınlamış on bir kitabı bulunan Nedim Şener, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi.

KİTAPLARI
Tepeden Tırnağa Yolsuzluk (2001): 1990’ların sonundan itibaren gerçekleştirilen yedi ayrı yolsuzluk operasyonunu konu alıyor.
Naylon Holding (2002): Orhan Aslıtürk adlı işadamı hakkında Maliye Bakanlığı’nın yolsuzluk raporunu gözler önüne seriyor.
Uzanlar / Bir Korku İmparatorluğu’nun Çöküşü (2004): Bir dönem Türkiye’nin en güçlü medya grubunu ve onlarca dev ekonomik yatırımı elinde tutan Cem Uzan ve ailesinin yükselişini ve çöküşünü anlatıyor.
Kod Adı Atilla (2004): Ünlü mafya lideri Alaattin Çakıcı’nın, içine siyasetçi ve bürokratların da dahil olduğu yolsuzluk dosyasını deşifre ediyor.  
Fırsatlar Ülkesinde Bir Kemal Abi (2006): Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan dönemindeki hayali ihracat ve naylon fatura organizasyonunu ele alıyor. 
Hayırsever Terrorist (2006): ABD tarafından ‘terörist’ kabul edilen, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “kefilim” dediği, Şeyh Yasin El-Kadı’nın öyküsü... 
Türkiye’de Farklı Olmak / Din ve Muhafazakarlık Ekseninde Ötekileştirilenler (2006): Nedim Şener, Binnaz Toprak, İrfan Bozan ve Tan Morgül, Anadolu’da İslami baskıyı yerinde araştırarak, baskı altında olduğunu iddia edenlerle yüz yüze görüşerek kitaplaştırdı. 
Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları (2009): Şener’in çok konuşulan kitabı. Hrant Dink cinayetinin öncesi ve sonrasına dair emniyetin ihmallerini, karşılıklı resmi raporlarla anlatan kitap davanın seyrini etkiledi.
Ergenekon Belgelerinde Fethullah Gülen ve Cemaat (2009): Ergenekon Davası’nın ek klasörlerine girmiş devletin resmi evrakları üzerinden Fethullah Gülen ve cemaatine güçlü bir bakış. 
İşte Hayatım, Uğur Dündar (2010): Türkiye’nin en eski ve popüler TV anchorman’ı olan Uğur Dündar’ın tüm hayatını ve meslek öyküsünü anlatıyor.
Kırmızı Cuma (2011): Hrant Dink cinayetindeki polisin ihmallerini anlattığı ‘Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları’ isimli kitabını genişleterek, bu cinayette devletin tüm kurum ve kuruluşlarının, asker, MİT ve Ergenekon’un parmak izlerini arıyor.

ÖDÜLLERİ


1993: Dünya Gazetesi'nde yayınlanan 'Gümrük Birliği' konulu dizi yazısıyla TÜSİAD Basın Ödülü birinciliği.


1998: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yılın Ekonomi Muhabiri Ödülü: Şener, Diyarbakır’dan bindikleri bir trenle aç susuz ve 53 saat boyunca üst üste seyahat eden mevsimlik fındık işçilerini anlattığı ‘Utanç Ekspresi’ adlı haberle bu ödüle hak kazandı.

1998: Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü: ‘Utanç Ekspresi’ haberiyle bu ödülü de aldı.

1999: ‘Suçla Ayağa Kalk’ adlı haberiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yılın Ekonomi Muhabiri Ödülü’nü kazandı.

2000: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yılın Ekonomi Muhabiri Ödülü’ne kazandı.

2002: ‘Naylon Holding’ isimli kitabıyla TGC Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’ne kazandı.

2003: Transparency Internatiional (TI)'nın Türkiye ofisi Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği (TSHD) tarafından "Uluslararası Dürüstlük Ödülü" Türkiye adayı seçildi.

2006: Nezih Demirkent Yaygın Başarı Ödülü.

2007: Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü kazandı.

2009: Hrant Dink kitabı nedeniyle hakkında açılan davalardan ötürü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü.

2010: Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü

2010: Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları kitabı nedeniyle Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü verildi.

2010: Merkezi Avusturya'da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (International Press Institute) tarafından dünya genelinde ismi belirlenen 60 "Basın Özgürlüğü Kahramanı" arasında yer aldı. Dünyanın değişik ülkelerinden 60 Basın Özgürlüğü Kahramanı listesinde Türkiye'den Abdi İpekçi ve Hrant Dink'in ismi de yer alıyor.


2010: MÜSİAD Ekonomi Basını Başarı Ödülleri - 'En İyi Dizi' ödülü.

2010: EMD Altın Kalem Ödülü / Gazete / Ekonomi haberi


2011: Uluslararası PEN Ödülü’ne hak kazandı.