16 Ekim 2011 Pazar

Dayan Nedim, biri bitti kaldı dokuz! - 31 Mayıs 2011

Ergenekon Soruşturma kapsamında üç aydır beri Silivri Cezaevi'nde tutulan gazeteci Nedim Şener, Hanefi Avcı'nın eşi Şenay Avcı'nın anlatımlarına yer verdiği 30 Eylül 2010 tarihli "Kimlikler Görev Gereğiydi" başlıklı haber nedeniyle yargılandığı davadan beraat etti. Gazeteciyi eşi, annesi, dayısı, Hosrof Dink, Ayşe Önal, milletvekili adayı Şafak Pavey ve meslektaşları yalnız bırakmadı.


Nedim Şener, Milliyet gazetesinde yayımlanan haber yoluyla "gizliliği ihlal ettiği" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla dokuz yıl hapis istemiyle yargılanıyordu.
Ancak Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Rüveyde Kaner, bugün hakim karşısına çıkarılan gazeteciyi, suçun vasıf ve unsurları oluşmadığı" gerekçesiyle akladı. Şener'in bu davadan beraat etmesiyle yargılandığı davaların sayısı dokuza düşmüş oldu.
Şener'in eşi Vecide Şener, annesi Hüsniye Şener ve dayısı Fahri İncedere'nin de katıldığı davanın bugünkü 2. duruşmasına Hosrof Dink, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul 1 bölge 5. sıra milletvekili adayı Şafak Pavey ve Şener ve Ahmet Şık'ın resmedildiği beyaz tişörtlerini giyen "Ahmet ve Nedim'in Arkadaşları" da destek verdiler.

Önal: Beraat sadece bir oyalama olabilir...

Adliye çıkışında gazetecilere bir açıklama yapan gazeteci Ayşe Önal, beraat kararlarının "Ergenekon" soruşturma kapsamında üç aydır hapiste tutulan Şener için sadece bir "oyalama" olabileceğini, somut olarak suçu bildirilmeden gazetecinin tutuklu bırakılamayacağını söyledi.

Pavey uluslararası hukuku hatırlattı

Şafak Pavey ise, bir kişinin somut bir suçlamayla karşılaşmadan özgürlüğünden mahrum bırakılamayacağını ifade ederek, Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 9. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin de 5. maddesine dikkat çekti. Şener'in annesi de, "Adalet yerini bulacaktır" şeklinde konuştu.
İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, "Kod adı: Atilla" kitabında kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddiasıyla Şener hakkında Adil Öngen'in açtığı 15 bin TL'lik manevi tazminat davasını da bu sabah reddetti.

2 Haziran'da iki dava birden

Nedim Şener, geri kalan basın davalarından ikisi çerçevesinde aynı mahkemede 2 Haziran'da  (Perşembe) yine yargılanacak. Gazeteci, Milliyet'te 23 Ekim 2010'da yayımlanan "Rüşvet paraları ceplerden taşıyor" haberiyle hakarette bulunulduğu ve "soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği" iddiasıyla gazetenin sorumlu müdürü Hasan Çakkalkurt ile birlikte  saat 9.25'te mahkemeye çıkacak.
Aynı gün ele alınacak diğer bir dosyada Şener, 3 Kasım 2010'da çıkan "Siyah çanta odada yoktu" başlıklı haberde "soruşturmanın gizliliğinin ihlal ettiği" gerekçesiyle saat 10.00'da yargılanacak.
Şener, "Ergenekon" soruşturması çerçevesinde 3 Mart sabahı evleri arandıktan sonra gözaltına alınan, üç gün sonra da gazeteci Ahmet Şık ile birlikte tutuklanmıştı. İki gazeteci, Silivri Cezaevi'nde aynı koğuşta haklarındaki somut suçlamaları öğrenmeyi, tahliye edilmeyi ve iddianamelerinin düzenlenmesini bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder