16 Ekim 2011 Pazar

Gazeteciler 1 Mayıs'a çağırdı - 26 Nisan 2011



Tutuklu gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in gazeteci arkadaşları, meslektaşlarını 1 Mayıs'a çağırdı. Şık ve Şener'in arkadaşları, 1 Mayıs'ta DİSK korteji ile yürüyüp "tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması", "basın özgürlüğü" ve "özlük hakları" taleplerini dile getirecek.



Gazeteciler "Özgür basın herkese lazım", "Özgür Basın Susturulamaz", "Dokunan Yansa da Dokunacağız", "Ahmet, Nedim çıkacak yine yazacak", "Şiirden kitaptan bomba olmaz" sloganları eşliğinde Sultanahmet Meydanı'ndan Beyazıt'a yürüdü.

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve DİSK' bağlı Masdaf ve Casper işçilerinin katıldığı yaklaşık 200 kişilik  yürüyüşte "Haberime Dokunma" dövizleri taşındı.

İstanbul Üniversitesi Merkez Kampus önünde üniversite öğrencileriyle birleşen grup adına basın açıklamasını Radikal gazetesi yazarı Özgür Mumcu okudu.

Mumcu, susturulan gazetecilerin sorumlularının iktidar partisi, Fettullah Gülen cemaati, asker, ya da derin devlet olmasının bir önemi olmadığını, basın özgürlüğünü kimler ihlal ediyorsa karşısında olduklarını söyledi.

Açıklamadan satır başları:

Nedim Ahmet 52 gündür cezaevinde
* 20. yüzyılın başında iktidar sahipleri Hasan Fehmi Bey, Samim Bey ve Zeki Bey gibi muhalif gazetecileri öldürerek susturuyordu.
* Bugün ise basılmamış kitaplar toplatılıyor, "gazetecilik faaliyetleri" terörle ilişkilendiriliyor; gazeteciler neyle suçlandıklarını bilmeden tutuklanıyor.
* Gazeteciliklerine tanık olduğumuz Nedim ve Ahmet 1 ay 22 gündür cezaevinde.
* Konu sadece basın özgürlüğü değildir; halkın olan biteni öğrenme hakkı. Halkın bilgilendirilmediği bir rejim demokratik değildir.

Basın İş Kanunu uygulanmıyor
* Basın Tercüman'ı Ahval'ın yayın hayatına başladığı 1860'dan bu yana en zor dönemlerinden birini yaşıyor.
* Bir taraftan tekelleşme ve her türlü iktidara yanaşma tehlikesi diğer taraftan sendikasızlaştırma, özlük haklarının ihlali, Basın İş Kanunu'nun uygulanmaması.
* Başka iş kollarında örgütlenme özgürlüğünü savunan basın, kendi söküğünü dikemeyen terzi misali içinde bulunduğu cendereden kurtulamıyor.
* 57'den fazla gazeteci cezaevinde, gazeteciler hakkında 4000'den fazla dava var.

1980'den beri en heyecanlı katılım
* Türkiye prangalı bir basınla ne demokratikleşebilir, ne özgürleşebilir ne de refahını adil dağıtabilir.
* Gazeteciler bu yılki 1 Mayıs'ta 12 Eylül 1980'den bu yana benzeri görülmemiş bir heyecan ve katılımla yer alacak.

DİSK Genel Sekteri Tayfun Görgün," halkın haber alma özgürlüğü için her türlü baskıya göğüs germeye çalışanların, canla başla mücadele edenlerin sorunu işçi sınıfının da sorunudur" dedi.
Genç-Sen, Kolektifler, Gençlik Muhalefeti, Türkiye Komünist Partisi (TKP) Gençlik örgütlenmesi, İstanbul Üniversitesi gazetecilik öğrencileri de 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder