19 Kasım 2011 Cumartesi

22 KASIM'DA ADALET NÖBETİ TUTUYORUZ

Basına ve kamuoyuna, (for English, press here)

Ahmet ve Nedim’in Gazeteci Arkadaşları (ANGA), 22 Kasım Salı günü Çağlayan’da bulunan İstanbul Özel yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek 'odatv' davasında kamuoyunu, hak savunucuları ve gazetecileri adaletin takipçisi olmaya çağırıyor.

Duruşma günü saat 10.00'dan itibaren Çağlayan Adliyesi ana giriş kapısı önünde olunacak ve davayla ilgili gelişmeler takip edilecek.


ANGA olarak, 182 gün sonra yazılan iddianamenin 270 gün sonra başlayan yargılamanın sadece  sanık sıfatındaki gazetecilere değil, halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren tüm meslektaşlarımıza yönelik bir tehdit ve sindirme aracına dönüştüğüne tanık oluyoruz.

Açıktır ki; soruşturmacı gazetecilik, düşünce ve ayırım gözetmeksizin ifade özgürlüğü, habercinin haber kaynağını koruma hakkı, özel yaşamın gizliliği, masumiyet karinesi, tutukluamaya ilişkin delillerin açıklığı ve yasallığı, halkın haber alma hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma gibi en temel evrensel hak ve özgürlükler bu iddianameyle ihlal ediliyor.

Söz konusu dava, bu açıdan sadece gazetecilerin değil Türkiye’nin yargılandığı uluslarüstü bir sürece dönüştü. Aralarında Avrupa Parlamentosu heyeti, Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Viyana merkezli Uluslar arası Basın Enstitüsü (IPI), Uluslar arası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile 94 basın meslek örgütünü temsil eden Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) yetkilileri davayı ANGA ile birlikte izleyecek.

Ulusal ve uluslararası basın meslek örgüt temsilcilerinden oluşacak heyet, duruşmayı izledikten sonra, 23 Kasım Çarşamba günü tutuklu gazetecilerin yakınlarıyla buluşacak, ardından randevu taleplerine olumlu yanıt veren bakan ve hükümet yetkilileriyle 24 Kasım Perşembe günü Ankara’da görüşmeler gerçekleştirecek.

Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları





FOR THE FIRST HEARING OF 'ODATV' CASE:


Journalists Ahmet Sik and Nedim Sener will appear in front of a court for the first time, 8 months after they were arrested.They are charged with ‘aiding and abetting’ an armed terrorist group’ and face up to 15 years of imprisonment.
Ahmet and Nedim are two renowned journalists from Turkey, whose work has been awarded both locally and internationally.Currently Turkey has more than 60 journalists in prison. Some of these journalists have been waiting to be tried for four years in prison.
Due to the increasing number of journalists being arrested, international press organisations have been voicing concern over the 'freedom of speech' in Turkey.
Many Turkish journalists are speaking up against censorship and admit that the threat of being arrested or facing dubious legal charges leads them to self-censor their reporting or not to cover certain sensitive stories at all.According to the Freedom House report, announced in May 2011, Turkey ranks 112 among 196 countries that were listed according to the freedom of the press.
According to the same report, Turkey ranks at the bottom of the list among Western European countries.
We, friends and colleagues of Ahmet Sik and Nedim Sener, believe your support is crucial to the fight against increasing pressure on journalists in Turkey.

ANGA (Friends and Colleagues of Ahmet and Nedim)

Address: Caglayan Adliye Sarayi (Caglayan Court House)
Court room: C1, Z, 0 ('zero', not O'
Hour: 10:30 (The supporting crowd will gather in front of the 'main' entrance at 10:00)
Date: Nov 22, Tuesday

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder