21 Kasım 2011 Pazartesi

RSF’den Bihr "Kitaptan Bomba Olmaz!" Demeye Geliyor

Daha önce 'Kitaptan Bomba Olmaz' raporunu kamuoyuyla paylaşan RSF’nin Avrupa Bürosu direktörü Johann Bihr, 22 Kasım’daki 'odatv' davasını izlemek için İstanbul’da olacak. Bihr, 'İlk duruşmada tahliyelerini bekliyoruz' dedi.


Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Avrupa Masası direktörü Johann Bihr, 22 Kasım’da kendisinin de katılacağı Ahmet Şık, Nedim Şener ve Odatv çalışanlarına yönelik davanın 'araştırmacı gazetecilere yönelik ölçüsüzce genişleyen baskıları' sembolize ettiğini bildirdi.

Ahmet ve Nedim’in Gazeteci Arkadaşları’nın (ANGA) http://ozgur-basin.blogspot.com sitesi için 12’si tutuklu 14 sanıklı davayı değerlendiren Bihr, uluslararası delegasyonun bir parçası olarak Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun (GÖP) organize ettiği tutuklu gazetecilerin aileleriyle buluşma etkinliğine katılacağını bildirdi. Bihr, delegasyonun Ankara'dan randevular talep ettiğini, olumlu yanıt veren bakanlarla da görüşme yapılacağını kaydetti.

Johann Bihr şöyle konuştu: "Dava, araştırmacı gazeteciliği hedef alan yaygın bir baskıya işaret ediyor. Gazetecilerin ilk duruşmada tahliye edilmelerini bekliyoruz. RSF bu yargılamanın paranoyak ve baskıcı bir yargı pratiğinin göstergesi olduğu; terörle mücadelenin ötesine geçen, demokratik tartışma ortamını ve araştırmacı gazeteciliği hedefleyen bir yapısı olduğu görüşünde. Gazetecilerin tedbir amaçlı denilen tutukluluk süresi 8 aya ulaştı. Bu, maalesef Türkiye'de oldukça yaygın ancak kabul edilemez bir uygulama."

Sanık gazetecilerin bir düşünce suçu çerçevesinde yargılandıklarına işaret eden Bihr, gerekçesini şöyle açıklıyor: “Gazeteciler aslında, Ergenekon Dava sürecinin ağır şekilde eleştirmek, yargıçların iktidarın mücadelesine hizmet ettiğini ve siyasi ayıklamaya gittiğinin iddia etmekle suçlanıyorlar”.

RSF: Kitaptan Bomba Olmaz!

RSF, daha önce de Şık ve Şener’in tutukluluğunun hangi politik, yargısal ve sosyal konjonktürde gerçekleştiğine dair önemli tespitler içeren ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası arenada kitapların bomba olabileceğine dair açıklamalarına da atıf yapan “Kitaptan Bomba Olmaz! Türkiye’de medya ve yargı: Güvensizlik ve Güvenlik Refleksi Arasında” (http://en.rsf.org/turquie-a-book-is-not-a-bomb-says-fact-16-06-2011,40471.html) başlıklı raporunu kamuoyuna duyurmuştu.

Şık, Şener ve diğer “odatv” sanığı gazeteciler, 22 Kasım’da İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıkacaklar.

ANGA ve RSF dışında, uluslararası basın meslek örgütleri, 94 basın meslek örgütünü temsil eden başta Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) ve çok sayıda meslektaşları ve aile çevresi duruşmada yerlerini alacaklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder