21 Kasım 2011 Pazartesi

PEN’den Schoulgin: Şık ve Şener Derhal Tahliye Edilmeli

Uluslararası PEN başkan yardımcısı Eugene Schoulgin, başta 'odatv' davasından yargılanan gazeteci-yazarlar Ahmet Şık ve Nedim Şener olmak üzere görüşleri nedeniyle tutuklanan tüm gazeteci ve yazarların derhal tahliye edilmesini istedi

Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Başkan yardımcısı Eugene Schoulgin, 'odatv' davası kapsamında 22 Kasım’da ilk kez hakim karşısına çıkacak olan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’in derhal tahliye edilmesi gerektiğini açıkladı.
Ahmet ve Nedim’in Gazeteci Arkadaşları’nın (ANGA) oluşturduğu http://ozgur-basin.blogspot.com sitesi için değerlendirmede bulunan PEN yetkilisi ve yazar Schoulgin, “Uluslararası PEN olarak, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Deklarasyonu’nun 19. Maddesinin sağladığı haklara uygun olarak, sadece görüşlerini açıkladığı için tutukluluk yaşayan -başta Ahmet Şık ve Nedim Şener olmak üzere- tüm yazarların, gazetecilerin, yayıncıların ve aydınların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.
Schoulgin, Uluslararası PEN adına son 15 yılda dünya çapında ifade özgürlüğünün durumunu izlediğini ifade etti; Türkiye’deyse son 8-9 yılda ciddi bir geriye gidişe rastlandığına işaret etti:
"Bu milenyumun ilk 8 ila 9 yıl boyunca, Türkiye'de bu alanda yapılan iyileştirmeler iyimserlik ve memnuniyetini hissettim. Ancak sadece bu yılın ilk 10 ayında yargısal uygulamalara tanıklık ettiklerimle itiraf etmek zorundayım ki, endişem ve hayalkırıklığı yaşadım. Ahmet Şık ve Nedim Şener’e yönelik gözaltı ve muamele, araştırmacı gazeteciliğe yönelik toleranssızlığa geri dönüşün ciddi bir örneği oldu. Söylemek zorundayım ki, bu maalesef karşımıza çıkan tek örnek de değil."
"Yazarlar, gazeteciler, yayıncılar ve aydınlara yönelik geçen haftaki kitlesel gözaltı veya tutuklamalar, sadece Uluslar arası PEN tarafından değil, uluslar arası çapta tüm  meslektaşlarımızca dehşetle izlenmeli."

12’si tutuklu 14 sanık yargılanacak

Araştırmacı-gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener, 'Ergenekon' soruşturması kapsamında 3 Mart’ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınmış, 6 Mart sabahı tutuklanmışlardı.
Şık ve Şener ile birlikte, 18 Şubat’ta tutuklanan Odatv İmtiyaz Sahibi Soner Yalçın, Genel Koordinatör Doğan Yurdakul, Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu, yazarlar Sait Çakır, Müesser Yıldız, Çoşkun Musluk ve ile tutuksuz yargılanan Odatv Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil hakkında "Ergenekon örgütüyle bağlantıları olduğu" iddiasıyla dava açılmıştı.
Eski Emniyet müdürü Hanefi Avcı, MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu ve İklim Ayfer Kaleli dahil 12'si tutuklu 14 şüpheli hakkında düzenlenen iddianame, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. Davanın ilk duruşması 22 Kasım’da Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder