3 Kasım 2011 Perşembe

Gazetecilik için ayağa kalk! - 4 Kasım Cuma 14.00 Galatasaray

GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU
İSTANBUL’DA BASIN AÇIKLAMASI YAPACAK

Gazeteci-yazar Ragıp Zarakolu’nun tutuklanmasıyla birlikte, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nun basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan hükümlerinden dolayı cezaevlerinde olan tutuklu ve hükümlü gazeteci sayısı 64’e ulaştı.
2009 yılının başından bu yana geçen 3 yıla yakın süre içinde cezaevlerine giren gazeteci sayısı 110’u geçti.

Halen çok sayıda gazeteci ve medya kuruluşu hakkında hapis veya para cezası talebiyle açılmış 10 bin dolayında soruşturma ve dava bulunmaktadır.
Ortaya çıkan bu vahim tablo karşısında, 94 gazeteci meslek örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu tarafından bir yılı aşkın süredir “Gazetecilere Özgürlük” kampanyası yürütülmektedir.
Bu kampanyanın bir parçası olarak, cezaevlerindeki gazetecilerle dayanışmayı gösterebilmek ve onları cezaevlerinde unutturmamak amacıyla Kurban Bayramı öncesinde uluslararası düzeyde bayram kartı gönderme etkinliği başlatıldı.
Yine Avrupa’daki gazeteci örgütleri, 5 Kasım Gazetecilik İçin Ayağa Kalk günü dolayısıyla kendi ülkelerinde düzenleyecekleri etkinliklerde, Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü mücadelesine ve cezaevlerindeki gazeteciler meselesine dikkati çekecekler.
Gazetecilere Özgürlük Platformu da, Gazetecilik İçin Ayağa Kalk Günü dolayısıyla, 4 Kasım’da İstanbul’da kitlesel basın açıklaması yapılacak.
Tüm basın emekçilerini; herkes için basın özgürlüğü mücadelesine destek olmaya ve basın açıklamasına katılmaya çağırıyoruz.
Saygılarımızla

TÜRKİYE
GAZETECİLER SENDİKASI


GAZETECİLİK İÇİN AYAĞA KALK
Gün ve Saat   :           4 Kasım 2011, Cuma, 14.00
Yer                 :           Galatasaray Lisesi önü / İSTANBUL



“GAZETECİLİK İÇİN AYAĞA KALK”  GÜNÜ NEDİR?

Gazetecilik İçin Ayağa Kalk kampanyası, her ülkenin kendine özgü koşullarını da içerecek biçimde, ulusal gazeteci sendikaları tarafından şu amaçlarla düzenlenmektedir:
Tekelleşme ve sermaye yoğunlaşmasına karşı mücadele etmek;
Medya-siyaset-ticaret ilişkisi sonucu ortaya çıkan yozlaşmalara dikkati çekmek;
Editoryal bağımsızlığı ve nitelikli yayıncılığı savunmak;
Her türlü sansür ve otosansür uygulamalarına karşı çıkmak;
Politik, askeri ve çeşitli çıkar çevrelerinin dezenformasyon ve manipülasyon uygulamalarına araç olmamak;
Gazetecilere yönelik gözaltı, tutuklama ve mahkûmiyet, saldırı, yaralama ve cinayet gibi basın özgürlüğü ihlallerini gündeme getirerek, basın özgürlüğü üzerindeki yasal ve fiili baskı ve tehditlerin kaldırılması için mücadele etmek;
Gazetecilerin özel yaşama müdahale eden ve kişilik hakkı ihlallerine yol açan yayıncılık uygulamalarına karşı kamuoyu desteğiyle mücadele vermek, nitelikli gazeteciliğin yükselişe geçmesi için gazeteci sendikalarının yaşamsal öneme sahip roller üstlenmesine destek sağlamak;
Basın emekçilerinin; yaşam standartlarının düşmesi, kötü çalışma koşulları, sendikasızlaştırma, patronların tehdit ve baskıları karşısında iş güvencesinden yoksun bırakılmaları, işten atılmaları gibi sık sık karşı karşıya kaldıkları mağduriyetleri protesto etmek;
Gazeteciliğin; halkın haber alma, bilgi edinme ve gerçeğe ulaşma hakkı olduğunu kabul ederek, gazetecilerin bu amaçla nitelikli yayıncılık için vereceği sendikal örgütlenme mücadelesinde kamuoyu ile dayanışma sağlamak.

GAZETECİLİK = BİLGİ = DEMOKRASİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder